Kleinkind erft steeds vaker geld

Geplaatst op: 18 november 2016 Vorige | Archief | Volgende

 

Bron: ADTon Voermans 17-11-16, 07:01 Laatste update: 18-11-16, 05:03 

Kleinkinderen komen steeds vaker voor in het testament van opa en oma. Grootouders willen zo de fiscus te slim af zijn, en vinden dat de kleinkinderen het beter kunnen gebruiken dan hun kinderen. Dat blijkt uit een enquête die Netwerk Notarissen op verzoek van deze krant onder de aangesloten kantoren heeft gehouden.

Driekwart van de notarissen ziet vaker dan voorheen grootouders binnenkomen die hun kleinkinderen in hun testament willen opnemen. Meestal erven de kleinkinderen geen spullen, maar geld. Doorgaans wordt de maximale vrijstelling voor de erfbelasting (ruim 20.000 euro) toebedeeld, ten koste van de erfenis van de eigen kinderen.

Ruim de helft van de notarissen ziet ook weleens oudere cliënten die eigen kinderen willen onterven ten gunste van de kleinkinderen. Maar soms worden de eigen kinderen geheel overgeslagen en gaat de complete erfenis naar de kleinkinderen. Dat is het geval als er grote financiële problemen bij de ouders zijn.

,,Vaak vrezen mensen die een testament maken dat hun erfenis in een bodemloze put van schulden valt. Dat is vooral het geval als er sprake is van schulden bij de kinderen of van een verstoorde familierelatie'', legt Lucienne van der Geld uit, directeur van Netwerk Notarissen.

Fiscaal gunstiger
Sinds 2010 is het fiscaal gunstiger om je kleinkind een bedrag na te laten. ,,In de praktijk zien we nu terug dat er ook flink gebruik wordt gemaakt van deze vrijstelling voor de erfbelasting'', aldus Van der Geld.

Grootouders vinden het ook leuk om te weten dat hun kleinkinderen erven, melden de notarissen. Sommigen stellen wel duidelijke voorwaarden aan de erfenis. Om te voorkomen dat het over de balk wordt gegooid, mag het bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor afbetaling van de studie of bij de aankoop van een huis.


Created by Mirdane