Mijn tante is onlangs overleden. Ik had een heel goede band met haar en zij heeft mij altijd gezegd dat ik haar porseleinen servies zou erven. Volgens het testament heeft zij dit inderdaad vastgelegd door mij dit servies in een legaat toe te kennen. Nu blijkt dat dit servies niet meer in de nalatenschap aanwezig is. Ik vind dat natuurlijk heel erg jammer, maar ik ben bang dat daar niet veel meer aan te doen is. Kunt u mij zeggen of ik nog wel ergens recht op heb verder; bijvoorbeeld op een geldbedrag. Het servies was best veel waard.
Door middel van een legaat kan een erflater vast leggen dat hij/zij aan iemand een bepaald goed of geldbedrag nalaat. Deze vorm van een uiterste wilsbeschikking wordt opgenomen in een testament. Als een legaat in de vorm van een bepaald goed wordt toegekend, zoals bij u het porseleinen servies, en dit blijkt er niet meer te zijn op het moment van overlijden, heeft dit geen enkele waarde meer. Een erflater is namelijk helemaal vrij om over deze en andere (roerende) zaken tijdens zijn of haar leven te beschikken. U ontvangt in dit geval dus helemaal niets.

N.B. In de “omgekeerde” situatie waarbij het legaat zich nog wel in de nalatenschap bevindt maar degene aan wie dit is vermaakt niet meer in leven is, dan blijft deze zaak gewoon in de erfenis. Dit is weer anders als er een legaat met plaatsvervulling in het testament is opgenomen.

Bron: PlusOnline. Nicole Goud – geplaatst op 27-02-2017