Hertrouwen

Hans en Hella hebben twee kinderen. Hella overlijdt. Er is geen testament en daardoor krijgt Hans de beschikking over de hele erfenis: hij mag ongestoord voortleven. De kinderen krijgen hun erfdeel van de nalatenschap van Hella (nog) niet. Zij krijgen alleen een vordering op Hans. Hans kondigt op een dag aan dat hij wil hertrouwen met Joke. Onrust bij de kinderen want wat betekent dit voor het familiebezit?

Wie erft?: Voor de kinderen van Hans dreigt nu het gevaar dat de erfenis van hun overleden moeder Hella (de vordering die zij hebben op Hans) door de nieuwe relatie op de lange baan wordt geschoven. Die kans is groot gezien het feit dat Hans’ nieuwe vrouw Joke veel jonger is dan hij. Ook Joke heeft te zijner tijd als langstlevende partner recht op ongestoord voortleven. En dus de beschikking over Hans’ nalatenschap.

Wat erven de kinderen?: De wetgever heeft kinderen ‘wilsrechten’ gegeven om hier wat aan te doen. Met hun wilsrechten kunnen kinderen hun vordering opeisen (en deze veiligstellen) op het moment dat de langstlevende ouder aankondigt dat hij opnieuw wil trouwen. Met hun wilsrechten bevestigen de kinderen als het ware dat de goederen die onder de vordering vallen, van hen zijn. Goederen zijn spullen en geld.

Toch hoeft Hans deze goederen nu niet aan zijn kinderen over te dragen, want hij mag als langstlevende ouder ongestoord voortleven. Hans heeft recht op het vruchtgebruik van de vordering. Dat wil zeggen dat hij de goederen van zijn kinderen wel mag gebruiken, maar hij bezit ze niet. Hans hoeft dus niet de familiestukken over te dragen of de antieke schilderijen van de muur te halen. En als er een geldvordering is, dan hoeft Hans dit geld niet uit te keren aan zijn kinderen. Hij mag dit geld overigens niet opmaken, maar wel de rente ervan uitgeven.

De nieuwe partner

Hans en Joke is geen lang geluk beschoren: Hans overlijdt (zie vorige voorbeeld).

Wie erft?: Joke kan – als langstlevende partner van Hans – ongestoord voortleven. Nu hun vader is overleden, kunnen de kinderen van Hans de vordering opeisen van (hun erfdeel van) de nalatenschap van hun moeder Hella. Ze moeten daarvoor aankloppen bij ‘stiefmoeder’ Joke.

Wat erven de kinderen?: De vordering van de kinderen is een schuld die Hans had bij zijn kinderen. Echtgenote Joke erft niet alleen Hans’ bezittingen, maar ook zijn schulden. Aangezien Joke na het overlijden van Hans de langstlevende partner is, en de langstlevende partner volgens het erfrecht verplicht is de schulden direct te voldoen, wordt op dit moment de vordering van Hella’s nalatenschap uitgekeerd aan haar kinderen.

Na Hans’ overlijden moeten zijn kinderen opnieuw geduld oefenen voordat ze hun erfenis krijgen.

Wie erft?: Zowel tweede echtgenote Joke als Hans’ kinderen zijn erfgenaam van Hans.

Wat erven ze?: Als langstlevende partner heeft Joke recht op ongestoord voortleven. Daardoor krijgen Hans’ kinderen hun erfdeel van Hans’ nalatenschap (nog) niet: dat erfdeel blijft voorlopig bij Joke.
De kinderen krijgen wel weer een vordering; ditmaal op Joke. Zij kunnen deze vordering wel opeisen, maar dat verandert niet veel aan de situatie: Joke krijgt dan (als langstlevende) de goederen in vruchtgebruik. De kinderen zullen moeten wachten tot ook Joke overlijdt. Pas dan krijgen ze de nalatenschap van hun vader in handen.

 

Bron: Plusonline.nl