“Het leek eerst niet veel werk, maar al gauw bleek het een ingewikkelde administratieve klus”

Inkomen na overlijden

Het verlies van een dierbare heeft niet alleen grote emotionele gevolgen, maar ook financiële. De kosten aan de woning lopen door, rekeningen komen gewoon binnen en moeten worden betaald en u wilt zich zo min mogelijk zorgen hoeven maken over de financiële gevolgen van het overlijden. U heeft tenslotte al genoeg waar u aan moet denken.

Het is belangrijk om een inventarisatie te maken van uw inkomsten na het overlijden:

  • U krijgt mogelijk een nabestaandenuitkering van de werkgever van de overledene.
  • Mogelijk krijgt u een nabestaandenuitkering van de overheid op basis van de Algemene Nabestaandenwet.
  • Wellicht heeft u recht op een nabestaandenpensioen uit een pensioenregeling.
  • Misschien is er een lijfrente- of kapitaalverzekering afgesloten? Of een aan de hypotheek gekoppelde overlijdensrisicoverzekering?
  • Misschien heeft u door een mogelijke inkomensdaling recht op toeslagen zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.

Met betrekking tot de uitgaven is het belangrijk om te inventariseren of u recht heeft op eventuele kortingen, zoals bijvoorbeeld voor gemeentelijke heffingen.

Tevens kan een aantal uitgaven worden stopgezet of verlaagd. Denk aan abonnementen, lidmaatschappen en contributies van de overledene, verzekeringen (zoals ziektekosten, reis-, WA- of de autoverzekering), de kosten voor gas- water en licht, telefoon en ga zo maar door. Allemaal praktische zaken die geregeld moeten worden.

Houd er rekening mee dat kosten die worden gemaakt in verband met een overlijden fiscaal aftrekbaar zijn. Het is dus verstandig alle rekeningen dienaangaande te bewaren.

Aarzel niet om Confidente om advies en/of ondersteuning te vragen. In alle drukte en emoties rond het overlijden zou u een aantal belangrijke zaken over het hoofd kunnen zien. Confidente neemt u zorg en (regel)werk uit handen en creëert overzicht. Zodat u, als nabestaande, verder kunt.

U kunt contact met ons opnemen voor een vrijblijvende afspraak of binnenlopen op de speciaal voor een persoonlijk gesprek gereserveerde vrijdagmiddagen.

vorige
volgende