Moet je kinderen volledig kunnen onterven?

Geplaatst op: 16 november 2016 Vorige | Archief | Volgende

Bron: Plus Online, Perry van Dijk d.d. 28 oktober 2016
 
 
In een testament is het niet mogelijk om een kind voor de volle honderd procent te onterven. Het is de vraag of dat nog wel van deze tijd is. Het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit houdt daarom een enquête om te peilen hoe Nederlanders hierover denken.
 

Een kind dat is onterfd kan volgens de huidige regels altijd zijn zogeheten 'legitieme portie' opeisen. Als dat op tijd, binnen vijf jaar na overlijden, en volgens de regels gebeurt, heeft het kind recht op een geldbedrag. Dat bedrag is de helft van wat het kind zou krijgen als er geen testament zou zijn geweest. Honderd procent onterven is in Nederland dus niet mogelijk.

Minderjarig

In de enquête kunnen deelnemers niet alleen aangeven of ze een legitieme portie terecht of niet terecht vinden, maar ook kiezen of het terecht is in specifieke situaties zoals bij minderjarige kinderen of kinderen die onder het bestaansminimum leven. Daarnaast vraagt de enquête ook naar de opvatting over de legitieme portie als de ouders de geënquêteerde zouden onterven.

 

Bron: www.ru.nl

 
 
 

 

Created by Mirdane